Advies op maat? Mail of bel ons op 085 744 1445

Dit zijn dé alternatieven voor Russisch gas


Door de oorlog in Oekraïne is de levering van Russisch gas enorm onder druk komen te staan en daarmee ook de gasprijzen. Om hier op een geschikte manier op te anticiperen en te voorkomen dat dit in de toekomst weer zo uit de hand loopt, worden met name duurzame alternatieven voor gas steeds interessanter.

Als je het nieuws van de afgelopen periode enigszins hebt gevolgd is het je vast niet ontgaan dat de oorlog in Oekraïne gevolgen heeft voor de energieprijzen. Sinds 2021 kampt Europa al met stijgende energieprijzen, maar door de Russische invasie in Oekraïne in 2022 werd de situatie op de energiemarkten nog nijpender.

Door sancties vanuit de Europese Unie (EU) tegen Rusland is er al geruime tijd een beperkte toelevering van Russisch gas naar diverse Europese landen en zorgt ervoor dat de energieprijzen hoog zijn. Gas dreigt voor veel mensen onbetaalbaar te worden en er zijn zorgen over de energievoorzieningszekerheid in de EU.

Afhankelijkheid Russisch gas

Hoewel er een beperkte toelevering van gas vanuit Rusland is, is de gaskraan niet helemaal dichtgedraaid. Enkele Nederlandse bedrijven importeren nog altijd direct of indirect Russisch gas. Zo heeft Eneco nog contracten lopen met Wingas, een dochterbedrijf van Gazprom, en wordt de inkoop van aardgas bij Essent door hun Duitse moederbedrijf Eon geregeld. Gasterra, de grootste gashandelaar van Nederland, heeft geen gastoelevering meer van Gazprom, omdat Gasterra niet wil ingaan op de eis van Gazprom om in roebels betaald te worden.

Uit het jaarverslag van Gasterra van 2021 blijkt dat het bedrijf vorig jaar 44 miljard kubieke meter gas ingekocht heeft. Daarvan kwam 10 miljard kuub uit Groningen, 10 miljard kuub uit kleine velden en 24 miljard werd geïmporteerd en gekocht op de internationale markt.

De gascontracten die bedrijven sluiten is vertrouwelijke informatie, waardoor moeilijk is na te gaan hoeveel gas er exact wordt geïmporteerd. Op basis van gegevens van Europese netbeheerders schat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in dat Nederland jaarlijks in totaal zo'n 6 miljard m3 gas uit Rusland importeert. Hoeveel Russisch gas Nederland nu exact nog importeert, is volgens onder meer het ministerie niet te zeggen.

Alternatieven voor Russisch gas

Om de energiezekerheid te kunnen waarborgen neemt de Rijksoverheid maatregelen met betrekking tot de voorbereiding op de winterperiode. Er is op dit moment geen sprake van een gastekort in Nederland, maar de hoge energieprijzen kunnen op termijn wel grote gevolgen hebben.

Om die reden wordt er onder andere gediscussieerd om de gaskraan in Groningen weer verder open te draaien. Daar is de nodige weerstand tegen door de aardbevingen die de regio in de afgelopen jaren had en herleidbaar waren naar de gaswinning. Nederland wil nu alleen nog gas uit Groningen winnen als het veilig en verantwoord kan. Extra gas winnen uit het Groningenveld is volgens de autoriteiten nog niet veilig en wordt daarom gezien als laatste redmiddel. Daarnaast zit er in het Groningenveld nog ruim 450 miljard kuub gas. Deze gasbron kan dus functioneren als een tijdelijke gasbron, maar is geen eindeloze put en daarmee geen langetermijn oplossing.

Een ander alternatief waar aan gedacht wordt is een gasverbinding tussen Portugal en Centraal-Europa. Plannen voor een verbinding tussen de Portugese, Spaanse en Franse gasnetten, waardoor onder meer Amerikaans vloeibaar gas naar het noorden van Europa kan stromen, zijn er al jaren maar lagen door de hoge kosten en relatief lage energieprijzen van Russisch gas al jaren stil. Had deze pijpleiding al bestaan, dan zou die 'de huidige nood enorm hebben verlicht,' beweerde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) onlangs. Ook liggen milieubewegingen dwars bij de aanleg van de pijpleiding.

Onder meer ING vreest voor een energiecrisis. 'We zijn te afhankelijk geworden van Russisch gas', aldus de topman Van Rijswijk. 'Als Rusland vandaag de gaskraan dichtdraait, dan kan Europa een deel opvangen, maar niet alles. Zeker 40% van de totale vraag laat zich niet compenseren. Dat heeft enorme gevolgen voor de economische groei.'

Wat zijn de alternatieven voor gas?

In het klimaatakkoord van de EU is afgesproken dat in 2050 alle woningen in Nederland gasloos verwarmd worden. Maar op welke alternatieven voor gas zijn er momenteel voorhanden?

Warmtenet

Stadsverwarming, beter bekend als warmtenet, is een systeem waarbij warmte vanuit één of meerdere bronnen door middel van warm water via buizen aan gebouwen wordt geleverd. Deze warmte wordt daarna gebruikt voor verwarmingselementen en het warme water. Bij een warmtenet is er geen cv-ketel meer nodig in huis.

Nadelen van het warmtenet zijn dat je bij de aansluiting geen keuze van de leverancier. Daarnaast zijn er graafwerkzaamheden nodig om je woning aan te kunnen sluiten op het warmtenet.

Elektrisch verwarmen

Bij elektrisch verwarmen worden zowel de woning als het warme water verwarmd door elektriciteit. Elektrisch verwarmen kan op twee manieren; centraal of decentraal. Bij centrale verwarming (cv-installatie) wordt de warmte over de woning verdeeld vanuit één centraal punt en bij decentrale verwarming worden de ruimtes in de woning allemaal apart verwarmd door een eigen verwarmingselement. Ook is het een duurzaam alternatief voor de warmtepomp.

Duurzaam gas

Met duurzaam gas kun je jouw woning en het warme water op een duurzame manier verwarmen. Het duurzame gas kan via de bestaande gasleidingen aan woningen geleverd worden. Er zijn twee vormen van duurzaam gas:

· Biogas: Biogas is gas wat wordt geproduceerd door organisch materiaal te laten vergisten of vergassen. Het vrijgekomen gas wordt gezuiverd en kan na enkele aanpassingen dezelfde samenstelling hebben als aardgas. Deze techniek is echter nog in ontwikkeling.

· Waterstof: Een andere vorm van duurzaam gas is waterstofgas. Niet alle waterstof is echter duurzaam. Duurzame waterstof wordt door middel van elektrolyse uit water gehaald. De voorwaarde is dat de elektriciteit die hiervoor gebruikt wordt duurzaam is opgewekt, bijvoorbeeld via windmolens. Dit wordt ook wel groene waterstof genoemd.

Overstappen op elektrisch verwarmen?

 

Met de wens van de overheid dat woningen van het gas af gaan kijken steeds meer mensen naar alternatieven, zoals elektrische vloerverwarming.

Elektrische verwarming is één van de meest duurzame oplossingen voor het toekomstige gastekort en kan Nederlanders helpen in de energietransitie. Geen wonder dat steeds meer mensen hun huis elektrisch verwarmen.

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen om jouw woning gasloos te verwarmen en zo een hogere energiebesparing te realiseren? Neem dan contact op met ons of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Verder lezen in ons blog

Kom in contact met ons

Klanten beoordelen Dutch Heating Products met een 8.6 feedback

Over Dutch Heating Products


Dutch Heating Products (DHP) draagt bij aan de energietransitie richting volledig elektrisch en energieneutrale oplossingen, met state-of-the-art verwarming voor particulieren en bedrijven.

Voordelen


  • Zeer hoog rendement
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Onderhoudsvrij
  • 25 Jaar garantie
  • Snelle en eenvoudige installatie

Contact


Dutch Heating Products
Milton Friedmanweg 11
1689ZZ Zwaag

T 088 011 89 01
E [email protected]