fbpx

In de jaren zestig kwamen we erachter dat er ongelooflijk veel gas in de Nederlandse bodem zat. Ruim 50 jaar hebben we daarvan geprofiteerd. Het rijk heeft veel geld verdiend. Maar wat wetenschappers al jaren wisten, bereikt nu ook de mensen die het voor het zeggen hebben. Gaswinning is slecht voor het milieu.

Aardbevingen in Nederland komen steeds vaker voor en de opwarming van de aarde lijkt niet te stoppen. Conclusie, de wereld moet zich aanpassen. En ook de gaskraan moet daarom dicht.

Maar dat is heel makkelijk gezegd, maar moeilijker om ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. In 2050 moet Nederland voor elkaar hebben om geen gas meer te verbruiken. Rijksoverheid heeft een rapport geschreven waarin staat hoe we Nederland duurzaam kunnen maken. Hoe we precies van het aardgas afkomen, daar wordt nog over nagedacht. Het is logisch dat het succes niet kan afhangen van slecht 1 oplossing. We zullen moeten komen met allerlei technieken om van het gas af te komen.

Alles elektrisch maken

Een oplossing die veel aandacht verdient is de all electric oplosing. Hierbij wordt alles elektrisch. Dit wordt al veel toegepast, denk aan het koken op een inductieplaat of het verwarmen van een terras met infraroodstralers.

Stel dat alles Nederlandse huishoudens vandaag nog volledig van het gas afgaan, en volledig overstappen op all electric toepassingen... Dan hebben we 114 miljard kWh extra nodig. We wekken nu dus nog te weinig stroom op om van het gas af te gaan. Maar steeds meer huishoudens plaatsen zonnepanelen, en daarmee kan je er dus voor zorgen om onafhankelijk te worden.

Back to Top